Define bulma yolunca define işaretlerinin önemi yadsınamaz. Alan taraması sonucu keşfedilen semboller, hedefimize ulaşmak için bize farklı anlam ve hedef gösteren birer fener niteliğinde oluyor. Bu makalemde, çözülmüş define işaretlerinden örnekler vererek bu alanda yapacağınız çalışmalarda bir rehber oluşturmaya çalışacağım.
Kesin Çözülmüş Define İşaretleri:
Koltuk Taşı
Akrep
Definede tuzak var, çok dikkatli olun. Araştırma ve kazılarda çok dikkatli olunmalı, güvenlik önlemleri mutlaka alınmalıdır. Akrebin kuyruğunun yönüne dikkat edilmelidir.
Ok – V işareti:
Ucun gösterdiği yöne değil, ters istikamete doğru gidilmeli, alan dikkatlice araştırılmalıdır. Ok işareti gördüğümüz kayada ok işaretini ve herhangi başka işaret verilmişmi güzelce incelememiz gerekir bir ok işaretinin bir ucu diğerinden kısa ise bu mesafe ve yönü vermiş bir ok işaretidir bu durumda yapmamız gereken ilk önce uzun kanadı ölçeceğiz daha sonra kısa kanadı ve kısa kanat uzunluğunu uzun olandan çıkartacağız kalan sonuç her cm 1 adım şeklinde uzun kanadın oluşturmuş olduğu V açısında ilerleyeceğiz yani çoğu yerde uzun kol istikametinde derler ama açısı ara kısımdır ve o paralellik boyunca ilerleyerek vardığınız noktada yeni bir işaret gözlemleyiniz.
Haç İşareti
Çözülmüş Fotoğraflı Define İşaretleri
Çukurlar-Oymalar
Yuvarlak oymalar %90 ihtimalle mezarı temsil etmektedir çeşitli boyutlarda ve derinliklerde olabilirler elbetteki farklı işçiliklere de sahiptirler ve bu işçilikler mezarın zenginliğini verirler yani bi nevi günümüze uyarla mezar taşlarının işçiliği nasıl ki varlıklı bir aile ile fakir bir ailenin mezar taşları farklı ise sunu çukurlarının’da işçiliği mezarın kime ait olduğu hakkında sizlere fikir vermektedir.
Üçgen İşaretleri
Üçgen işaretinde oyma kabartma yada gizli üçgen oluşturmada çözüm aynıdır yani bir farklılık oluşturmaz. Dediğim gibi üçgen kapalı alanı ifade eder ve taş yığmalarda buna dahildir. Eğer elimizdeki üçgenin bir kenarı daralmışsa yani eş kenar üçgen değilse daralan alan yönü vermektedir bu durumda kısa kalan kenar ölçülüp verilen yön kadar ilerlenir ve orada araştırma yapılır.
X Çarpı İşareti
Delikli Taş
delikli taştan bakıldığından kayalık alanlar yada tek parça gibi kayayı gösteriyorsa hemen o kayaya gidip incelemede bulunulmalı ilk olarak kayada herhangi bir işaret iz varmı bunun tespiti yapılmalı bulunan işaret ne ise ona göre bir çözümleme yapılmalı eğer herhangi bir işaret yoksa kayada giriş gibi farklı bişeyler varmı bakılmalı direk işaretsiz olarak kayada mezarda olabilir. üstteki resimde mesela delikten bakıldığından taş yığma bir alanı göstermektedir. Bazende delikli taşlar sunak alanı olarak kullanılmıştır.
Zincir İşareti
Domuz İşareti
Domuz işareti eğer yalnız ise yani yavruları falan yok ise domuzun baktığı yön çok önemlidir o yönde son noktayı belirtecek bir işaret arayın ve ona göre çalışmayı başlatın. Eğerki domuz ve yavruları var ise yavrularının pozisyonuna bakmak lazım dağınık şekillerde yavrular dağılmış ise ana domuzun baktığı yönde yavru sayısı kadarınınca yada 10 katı kadar ilerleyerek hedefe varılır yani 5 yavru varsa bu 5 adımda olabilir 50 adımda.
El İşareti
Genelde el işaretinin yanında başka bir işaret daha bulunur yani el işareti tek olmaz ve bu işaret size yön ve mesafe verir. El çıplak bir arazide dikili taş üzerinde ise yani sonradan koyma bir taş o taşın altında giriş olma olasılığı yüksektir tespitinizi yapıp girişi açın bir başka çözüm yöntemi ise el işareti açık ve el işaretine uygun olan elinizi koyun ve diğer yöne bakın (sol else solu koyup sağa bakın, sağ else sağı koyup sola bakın) 20 metre içerisinde dikkat çekici kaya yada tümsek varmı gördüğünüz kayayı gidip inceleyin ve yapabiliyorsanız değerli ve boşluk tespitinde bulunun çünkü o kayanın altında muhtemelen 2 -3 metre civarı derinliğinde gömüyü bulacaksınız.
Yılan İşareti
Terazi İşareti
Ağır gelen taraf yönünde ilerleyerek sonuca ulaştıracak işareti arayınız gerekirse milim milim inceleyin ama size bir tüyo olarak vereyim kefe ile terazi arasındaki ip yani bağlantı kadar bir mesafe yol almalısınız yani ölçün kaç cm geldi ise okadar metre ilerleyin vardığınız noktada işareti bulun o işaret size ana paranın yerini verecektir bu işaret bazen köprü veya o civarda biryerlere götürür.
Nal İşareti
Kalp İşareti
Yine kalp işaretinin bulunduğu yerde dere yönünde gidilir 200 metreyi bulabilir mesafe dere ikiye ayrılıp tekrar birleşir işte bu ayrılıp birleştiği yerde ortada adacık gibi bi tepe olur burda dikme taş, tek ağaç, yada sal taşı olabilir eğer ağaç varsa mezarın parası bu ağacın dibindedir kaya varsa parası kayanın içerisindedir yani bunlar bayanın emanetdir mezarı değil bazen iki farklı yerede parasını koydukları olmaktadır.
Balık İşareti
Çarık İşareti
Ayak İzi
Koç İşareti
Deve İşareti
Halka İşaretleri
Özellikle iç içe geçmiş audi araba markasının amblemi gibi olan cemberler çok iyi dizayn edilmiş sıralı tuzak sistemini tasvir ediyor olabilir. Ayrıca kabartma çember işareti yada oyma çember işaretinin çözümde anlamı değişmez. Bazı kaya mezarı girişlerinede bu çember işareti konulmuştur.
Kaplumbağa İşareti
Akrep işareti
Çiçek İşareti
Aslan İşareti
Kartal İşareti
Kartal işaretine genelde sarp kayalıklarda ve kale yakınlarında rastlanır yüksek yerlerdedir eğerki bulduğunuz kartal işareti kaya şekillendirilerek yapılanlardan ise bu roma mezarıdır bu işaretlerde iki çeşit gömü mevcuttur birincisi ölen askerdir ve mezarı vardır ikincisi ölen yine askerdir bir komutandır ama ceseti orada yoktur savaşta uzak bölgede ölmüş ve orada gömülmüştür onun için anıtsal olarak mezar yaptırırlar içerisinde ceset yoktur sadece ona ait özel eşyalar vardır asker eşyaları değerlidir bunun haricinde yakındaki bir kayada bir miktar parası vardır zordur biraz alması tespitini yapmakta kolay sayılmaz .
Aradığınızı bulamadınız mı? Sitemizde arama yaparak daha fazlasına ve detaylara ulaşabilirsiniz.