Define bulmak amacıyla yapılan çalışmalarda, karşımıza sayılar ve semboller çıkabilmektedir. Eğer, bulunduğumuz alan hristiyan antik kalıntılarının ve definelerinin bulunabileceği bir yer ise, hristiyanlıkta kullanılan kutsal sayıları bilmek avantajımıza olacaktır.
Hristiyanlıkta sayılara anlam yüklenmiş, “ahit” sembolleri bu sayılardan çıkartılmıştır.
Dünyada Hristiyanlığın otoritesi süryaniler olduğundan tekli rakamlarla birlikte çiftli rakamları sadece Süryaniler antik dönemlerden kullanmıştır. Roma Hristiyanları bile çiftli rakam kullanmamışlardır. Çiftli sayılarda otorite vardır; merkez yönetim.
0 Rakamı : Ölümü ve boşluğu( Elips şeklinde olur labirentli dairelerde olur)
1 Rakamı : Bölünmez parça, unsur varlık, diğer rakamlarla çarpılıp çıkma (labiret düzeneğinden önemlidir).
2 Rakamı : Tamamlayıcıdır. Erkek dişi gibi gibi ( iki murç izi de aynı anlama gelir erkek ve bayan mezar da olabilir, labirentli bir düzenek çözümü de) anne ve baba…
3 Rakamı : İki erkek bir dişi ( Haç sembolüne yüklenen, kiliselerden haçın sembol olarak kullanılmasının gerçek anlamı, Baba,oğul, anne)
4 Rakamı : Dünya sembolü haçtır. ( Baba, oğlu, anne ve otorite sahibi)
5 Rakamı : Beş yıldız olarak bilinir. beşli unsurun birleşmesidir. (Baba,oğul,anne,otorite ve bilgelik) beş ruhun birleşmesi… Mimari yapılardan çok rastlanılır.
6 Rakamı : Denge ve uyum, iki üçgendir. Laikliği sembolize eder, dünya işleri ve ruhbanlığı. 6 lı yıldız şeklinde birleştirilmiştir. Yönetim arması şeklinde kullanılmıştır. Laiklik düzeninin ilk sembolü ve ilk uygulanışı…
7 Rakamı : Yedi ruhun birleşmesi 3 + 4 ün toplamıdır.
8 Rakamı : Kilise kuleleri ve vatız kuyuları hep sekizgen köşeli yapılmıştır. Otoriteye bağlılığı ifade eder.
9 Rakamı : Melekler grubu tanrının hediyeleri, tanrının değer verdiği ruhlar.
Sayıların dilini bilmek define işaretlerini çözmek için çok önemlidir. Bu konuda bilgili olan hazine arayıcıları her zaman bir adım önde olurlar.