Dramos tüneli, erken Roma dönemine ait ölü defin yerleridir. Define işaretlerinin en bereketlilerindendir. Bir tepenini içine doğru 20 metre civarından giderler. Buralar define arayıcıları için bulunmaz mekanlardır. Dedektörler yardımıyla bulunabilir ve araştırma yapılabilirler. Define arama çalışmalarında karşınıza çıkarsa çok şanslısınız demektir!
Bu dramosların ele veren en etkin yüzey bulgusu mıcır tümsekleridir. Bir alanda mıcır tümsek varsa ya da çöküntüler dikkat edin.. Dramos inşası esnasında kullanılan muhtelif malzemelerdir. Bu malzemelerin varlığı güzel hediyelere doğru yola çıkmanızı sağlayabilir.
Mıcır diye ısrar etmemizin sebeplerinden biride budur, buna dikkat edin. Mıcır çok şey demektir. Belki de bir çoğumuzun üzerine basıp geçtiğimiz, umursamadığımız olay, umursamayız çünkü gözümüz aklımız kaya çiziklerinden başka bir şey görmüyor, işaretleri takip edemiyor.
Bu dramoslara 3- ila 3.5 metre derinliğinden kuyulardan inilir. Kuyu bir yuvarlak taş ile kapalıdır. ( İşte değirmen taşının anlamı buradadır, başka anlamlara da yorabilirsiniz) Bu taşın diğer yüzeyinden yada altında dramosların krokisi bulunur. ( Definecinin meşhur haritası :) ). Bu krokiye göre hareket edilir, yön çizilir.
Kuyunun bitiminde yatay açılan dramos ya da dramoslar mevcut olmalıdır. Uzunlukları 19-21 metre arasındadır, genişliği 55-80 cm yüksekliği 150 cm dir. Dikkat edilecek en önemli konu;
1- Dramosun zemininde farklı bir taşlar
2- Dramosun duvarlarından farklı veya figürlü taşlar.
Dramos tünellerinde çalışırken can güvenliğinizi almayı aman unutmayın.
Bol define aramalı günler dilerim.