Taş Kesimi

tas-kesikleri

Antik Dönemde bir çok yapı taş örmeler ile inşa edilirdi. İhtiyaç duyulan taşlar önceden keşfedilen kullanıma uygun arazide kesilmek suretliye elde edilirdi. Yapı taşı elde etmenin iki yolu vardı:

  1. Taş ocakları açmak suretiyle
  2. Arazi yüzeyinde uygun taşları kesmek suretiyle

Taş kesim aletlri genelde murç, keski ve balyozlar kullanılmıştır. Taş önce beli bir kalıplar halinden kaba olarak kesilir daha sonra yine kaba olarak yontulurdu сиалис цена. İnşaat alanına taşınız ve duvar örgü yerine uygun şekilde yeniden titizlikle yontulur, yontma işi bitikten sonra duvardaki belirlenen yerine konulur.

İnşaat ana ihtiyacı olan taşları elde etmek için taş ustaları taşları kesip inşaatta kullanılacak uygun hale getirdikleri zaman, işlem göreceği taşı ana kayadan kopardıkları zaman geride murç, keski gibi atık izler kalmıştır.

Antik dönede popüler olan taş ustalığı, yapıda kullanılacak taş seçimi ustanın kalitesinin göstergesidir,

Bu nedenle ustalar her taşı inşaatta kullanılmazdı, kesme işlemine başladığı zaman taşın uygun olmadığını gördüğü an o taş seçiminde vaz geçerdi. Taş ustaları yetiştirmek için çırak ustalara yapılan işlemlerde olabilmektedir. Böylece taşa kaç tane keski vurmuş ise günümüze kadar bu iziler gelmiştir. Bunlar define işareti değildir.

Taş ocaklarından taş kesimi genelde geniş ağızlı kazma yada geniş ağızlı keskiler kullanılırdı. Taşın ön kısmı boşaltılır, kalan diğer üç yönde kesilmeye başlanırdı. İstenilen kalınlığa gelince altta keskiler çakarak taşı keserlerdi, böylece keski izleri ünümüze kadar gelmiştir.

Bunların define ile yakından uzaktan hiş bir ilgisi yoktur.

Hakkımızda-Reklam-İletişim
Mobil sürümden çık