Cahili tutup 5 ton sopa vursan ya da 5 ton altın versen her zaman cahildir. Değişmez her gördüğü kayayı defineye yorumlar, hayal eder hayal görür, çevresini de hayalleri ile rahatsız eder. Mezar işaretleri yani sembolleri, mezar olan sahada bulunur, mezar olmayan bir yerde mezar sembollerinin bulunması mümkün değildir.
Mezar insanların yaşadıkları arazide bulunur. İnsanın yaşamadığı yerde mezar olması mümkün değildir. Bu itibarla önce insanın yaşadığına dair yaşantı kalıntısı olan arazide bulabileceğimiz kaya figürler önem taşır. Arazi gördüğü her kaya şekline sulanmak cehalettir.
Antik çağda mezarlarda kullanılan figürler, yuvarlak, kare ve dikdörtgen sunu çanaklarıdır. Arazide bizi yanıltan bir çok unsur vardır.
1- Araştırma yaptığımız sahada yaşantı var mı?
2- Yeterli su var mı?
3- Zengin tarım arazisi ya da insanın o alana yerleşmesini cezp edici herhangi bir neden var mı?
4- Üçü bir arada ise kaya araştırmalarımız bir çok keşiflerle sonuçlanacaktır.
Aksi halde boş yere zaman ve para harcamış oluruz. Mezar sembolleri mezar olan yerde bulunur dedik, bu sembollerin başka bir sahada bulunması sizce mümkün olabilir mi? Kurallar dahilinde davranıldığında başarıya imza atılır.
Kuralsız davranış cehaletin getirisidir. Mezar sembollerinden en çok, kare, dikdörtgen ve yuvarlak oymalar ( Sunu çanakları) bulunur dedik. Arazide birbirine benzeyen bir çok oyma mevcuttur, bunlardan hangisi mezar sembolüdür ? Önce bu sorumuza cevap bulalım
Oymalar arazi aşağıdaki şekillerde bulunur.
1- Lapya, suların, rüzgârın, buz ve diğer unsurların oluşturduğu oymalar
2- Dibek, baharat ve ot tohumları dövülmesinde kullanılan oymalar
3- Mezar kültü gereği mezar sunu çanakları. Şimdi sırası ile bunları tanıyalım
Dibekler:
Yuvarlak, kare ve yuvarlak mezar sunu çanaklar ;
Görüldüğü gibi gizli ve çözümü olmayan hiçbir şey yokmuş. Mezar işaretleri mezar taşlarında yer alır. Bazen mezarın yanı başında ki kayada bazen mezarın yapıldığı kayada muhtelif figürler bulunur. Bunlar tamamıyla mezar kültü ile alakalıdır. Define ile para saklama ile yakında uzaktan bir ilgisi yoktur. Bir kaç örnek görelim.
Mezar stel taşları:
Mezarın kendisi:
Şunu iyi biliniz ki bilinmeyen çözülmeyen hiçbir konu yoktur. Taşkaya falcılarının yaydığı hurafe, safsata ve yalanlar bilineni bilinmez, çözüleni çözülmez hale getirmiştir. Akıl yoksun insanlardan ne kadar uzak kalırsanız bizi ve önerdiklerimizi anlamış olacaksınız. Başarılar dilerim.(Abdullah Vecdi Çoban)