Oldukça fazla define işaretleri hakkında bilgilendirme yaptık fakat en önemlilerinden olan mihrap define işaretini unuttuk oysa ülkemizde oldukça fazla karşımıza çıkan bir işarettir sanırım definecilikle ilgilenen herkeste mihrap görmüştür. Aslında mihrap işareti net bir çözümü olan bir işaret değildir yani herhangi bir ölçün yön yada nokta veren bir işaret değildir burada sonuca gitmek biraz dikkat ve iyi inceleme ile mümkündür bende sizlere bu gün bundan bahsedeceğim umarım faydalı olur.
Mihrap İşaretinin Çözümü
Mihraplar bir çok yerde bulunabilir ve her mihrap mezar anlamını taşımaz bu nedenle ilk önce mihrabın ne için yapıldığını anlamak tespit etmek gerekir. Bazı mihraplar kutsal yerlerde sunak alanı olarak yapılmıştır ve bu sunaklar herhangi bir mezara götürmez kutsal eski bir sunu alanı olduğunu belirtir, peki bunu nasıl anlarız?
Definede Mihrap İşareti
Sununun bulunduğu alan zaten çok fazla traşlı bölgedir tıpkı eski bir yerleşim yerini andırır ve herhangi bir mezar işareti barındırmaz zaten sunu bölgesi fazla şaşalıdır kolayca anlarsınız bir diğer mezar olmayan mihraplar ise anıtsal olanlardır bunlarda genelde büyük alanlara rölyefler barındıran kiminde yazılar barındıran mihraplardır aslında bunlar mezarları değilde ölüyü temsil eder yani orada herhangi bir ceset yoktur oraya onu anmak için bir anıt yapılır ve bir mihrap sunusu tasarlanır.
Örnek vermek gerekir ise ünlü bir general gittiği bir savaş alanında ölür ceseti yaşadığı yere getirilemeyeceği için ailesi o asker için bir rölyef ve anıtı yaptırır birde sunu alanı ile onu yad ederler fakat böyle durumlarda yinede temkinli olmak gerekir sebebi ise boş odaya o askerin özel eşyalarını koyup cesetsiz kapatabiliyorlar bunu ben askerden örnek verdiğim için yazdım son olarak ise bizim için olanı bildiğiniz ölüler için hazırlanmış olan mihraplar yani sunu nişleridir mezar nişleri oldukça fazladır çözümleri zorludur ama ip uçları olarak şunları vereceğim ilk önce alçak mihrapların hepsi denecek kadar büyük bir bölümünün mezarlarının girişi toprak altındadır.
Yani giriş toprakla kapalıdır bununla birlike ilk bakılması gereken yer mihrabın alt kısmıdır bu arada mihraplar şeklen değişiklik gösterebilir kare,dikdörtgen oval v.s gibi mihrapların mezarları işarete uzaklığı 20 metreyi geçmez bazen altında bazen yanlarında bazende karşısında olabilir ama benim size en başta verdiğim bilgi yani girişler toprakla kapalı sözü sizin çözüm noktanızdır yapmanız gereken bölgedeki çöküntülere farklılıklara ve toprak değişikliklerine dikkat etmek iyi bir değerlendirme ile mezarı bulacağınızdan emin olun.
Mihrap işaretinin kaliteside diğer işaretlerde olduğu gibi mezarda yatan meftanın statüsüne uygun yapılır bu nedenle kayda değmeyecek mihraplarada boşa zaman ayırmayın.
Duyuru: Bu arada uzun facebook sayfamız aktif olmuş durumdadır bizleri oradanda takip ederek farklı bilgilere ve görsellere ulaşabilirsiniz alttaki beğen butonunu kullanarak yada sağ köşede bulunan facebook kutumuzdan sayfamızı takip edebilirsiniz.
Bu nedir hocam
Kayanın diğer ucu
Kapak mı
???
Somun Kaya derler kapak gibi duruyor
bunu bakarmisinis yaninda hac isareti var
Peki bunun anlamı ni söyle ye bilir misiniz
Burada Rumlar yasamis